Hetente két dolgozó hal meg munkavédelmi szabálytalanságok miatt

munkahelyi balesetAz első fél évben megállt a balesetek számának csökkenő tendenciája, de a halálos munkabalesetek száma a tavalyi első féléves 41-ről 31-re csökkent.

Az NMH szerint a munkabalesetek számának növekedése a foglalkoztatás bővülésének mértékével és a munka világába belépők összetételével van összefüggésben. A munkaerőpiacon új vállalkozások jelennek meg, a munka világába újonnan belépő, sok esetben alacsony képzettségű vagy szakképzetlen munkavállalók, illetve új szakmával visszatérők, a fiatal munkavállalók munkába állása, vagy az idősödő vagy a fogyatékkal élő munkavállalók mind-mind sajátos kockázatokat hordoznak magukban.

Az ESENER, vagyis az új és újonnan felmerülő kockázatokról szóló európai vállalati felmérés eredményei alapján az európai uniós átlaghoz képest a magyarországi munkavállalók mindössze tized akkora arányban tartják komoly problémának a balesetveszélyt a munkahelyeiken, miközben az országban átlagosan hetente két dolgozó veszti az életét munkavédelmi szabálytalanságok miatt.

HR Portál